Sigurnost i performanse
Sigurnost i performanse

Postoji mnogo metoda da ubrzate rad vaših stranica (o nekima smo prije pisali), a jedna od njih je korištenjem CDN servisa (Content Delivery Network). CDN je skup poslužitelja koji na distribuiranim lokacijama diljem cijelog svijeta drže spremljenu kopiju vaših web stranica i time omogućuju ubrzani pristup s raznih lokacija (blizina posluženih stranica uvelike ubrzava prikaz). Danas jedan od najpoznatijih CDN servisa zove se Cloudflare i omogućuje uz ubrzavanje izvođenja vaših stranica, njihovu zaštitu od neželjenih napada i sl. Cloudflare mreža se sastoji od preko 200 različitih data centara oko cijeloga svijeta, i podržani su od najvećih imena u industriji. To sigurno ostavlja dojam sigurnosti koji uspjevaju zadržati već dugi niz godina.

Cloudflare CDN
Cloudflare CDN/Slika: Cloudflare

Kada neki posjetitelj upiše vašu web adresu ona usmjerava na web poslužitelj na kojem imate usmjeren DNS zapis, tj. vaš hosting. Prilično jednostavno. Međutim, ukoliko je hosting smješten u Njemačkoj, a vaš posjetitelj dolazi iz Hrvatske, to predstavlja duži put kojim se serviraju podaci. Cloudflare izbjegava taj problem jer će usmjeriti korisnika na server koji je najbliže njegovoj lokaciji i time ubrzati prikaz stranica.

Kako usmjeriti svoje stranice prema Clodflare mreži? Za početak je potrebno izraditi korisnički račun na stranicama Cloudflarea. Iako postoje premium opcije uz mjesečnu naknadu, osnovnu funkcionalnost poput korištenja CDN mreže i zaštite od DDoS napada, Cloudflare daje — besplatno! Jednom kad se prijavite u Cloudflare, potrebno je dodati detalje oko svoje domene i web stranica. Nakon toga, sustav preuzima brigu i vas oslobađa brige kako će se vaše stranice održavati. Ukoliko, iz određenih razloga (npr. administracije vaših stranica), želite isključiti Cloudflare, to je jednostavno učiniti jednim klikom miša i vaše stranice će se u istome trenu početi prikazivati s originalnog poslužitelja. Uistinu je tako lako. Ukoliko vam ovo sve zvuči previše zamršeno, slobodno nam se obratite i pomoći ćemo vam u postavljanju i administriranju vaših web stranica na Cloudflare.

Ostale prednosti

Uz samo ubrzanje stranica, Cloudflare omogućava i niz drugih prednosti. Prvenstveno vezanih za sigurnost web stranica. Jedna od osnovnih namjena Cloudflarea je odbijanje neželjenih “botova” da pristupaju i skeniraju vaš host, smanjujući opterećenje na serveru (load), ali i dodatno ojačavajući sigurnosnu komponentu sprječavajući neželjene upade.

Vaše stranice usmjerene na Cloudflare CDN, spriječit će i eventualne ispade na serveru (downtime), servirajući podatke iz spremljene kopije (cachea). To znači da će vaše stranice konstantno biti online. Preuzimajući sav promet na sebe, tj. servirajući cacheirane verzije stranica, Cloudflare pruža i dodatnu zaštitu od DDoS napada. Naime, ukoliko dođe do DDoS napada, on će biti usmjeren na CDN mrežu koja je dovoljno inteligentna da očekuje i uoči takve anomalije, te ih na vrijeme spriječi i na taj način zaštiti originalni hosting server.

Zbog ubrzane distribucije sadržaja s vaših stranica, poboljšat će se, kao što je objašnjeno, performanse vaših stranica. A time izravno ćete utjecati i na SEO. Ovakvu optimizaciju i performanse će svakako Google uzeti u obzir prilikom rankiranja vaših stranica u rezultatima pretrage.

Uz sve navedeno, pitanje je ima li negativnih strana kod korištenja Cloudflare CDN mreže? U načelu — nema. Jedna stvar koja ponekad smeta je da ćete morati nameservere (koji upućuju na vaš host) usmjeriti na Cloudflareove. To će nekima sigurno biti prepreka, ali većini neće predstavljati problem. Također, zbog načina kako se promet usmjerava na Cloudflare CDN, koji komucira s vašim serverom, te u međuvremenu sav sadržaj sprema (cacheira), to sve uzrokuje već broj HTTP zahtjeva što će donekle utjecati na performanse. Ali uzimajući u obzir konačne performanse jednom kad se sve zbroji, one su ipak bolje koristeći Cloudflare CDN. I na kraju benefiti koje pruža korištenje Cloudflare servisa daleko nadilazi bilo kakve inkomodacije koje mogu iskočiti kod nekih korisnika.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?