Mario Pintar

Registracija .hr domena s jednim i dva alfanumerička znaka

[AŽURIRANO: 15. srpnja 2016. godine]

Od 4. srpnja 2016. godine mogu se registrirati naplatne .hr domene s jednim ili dva alfanumerička znaka te domene s dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž kao besplatne ili naplatne. Ovo su novosti u registraciji .hr domena koje su stupile na snagu 4. srpnja 2016. godine. Sve to bilo je najavljeno još prošle godine, kada je 30. srpnja 2015. godine stupio na snagu “Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom” o čemu smo već ranije pisali.

regaj-svoje-hr-domene

Registriraj svoje .hr domene

CARNet će daljnjom liberalizacijom upravljanja domenama, po prvi put od postojanja .hr domena, omogućiti registraciju domena s jednim alfanumeričkim znakom koje će zajedno s domenama s dva alfanumerička znaka biti moguće registrirati kao naplatne domene kod ovlaštenih registrara. Registracija će biti moguća od 4. srpnja 2016. godine od 12 sati.

Ne zaboravite, domene se registriraju kao i do sada prema načelu vremenskog prvenstva bez davanja prednosti bilo kojoj fizičkoj ili pravnoj osobi. Domene s dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž bit će moguće registrirati kao besplatne ili naplatne ovisno o zadovoljavanju uvjeta iz Pravilnika i željama korisnika.

Novost je i dozvola promjene korisnika kod naplatnih domena koja će biti moguća od 1. rujna 2016. godine. Poseban naglasak stavljen je na e-mail adresu korisnika putem koje se upravlja domenom pa je moguće izvršiti i nepovratne akcije. Korisnika domene smatra se odgovornim za točnost navedene e-mail adrese i sve aktivnosti napravljene putem te adrese smatraju se valjanima.

Pošto je Avalon ovlaštešteni registrar .hr domena, sve ove promjene i domene s jednim ili dva alfanumerička znaka te dijakritičkim znakovima č,ć,đ,š i ž bit će moguće registrirati kod nas.

 

Izvor: CARNet

Pretraži arhivu članaka