Ako želite ili već imate web stranicu, morate zakupiti web hosting paket. Najjednostavnije rečeno, morate iznajmiti „garažu” u koju će smjestiti svoje web stranice da bi one bile vidljive na internetu. U šumi ponuda koje ćete naći na domaćem i stranom tržištu, većina ne zna koje sve detalje treba sagledati, koje informacije tražiti kako bi donijeli odluku o izboru web hosting providera.

Iz dosadašnjeg iskustva te razgovora s korisnicima, pokušao sam izdvojiti bitne stvari koje bi vam trebale biti od koristi. Ono što se zajedno s web hostingom nameće, svakako je domena. Nju ili već imate zakupljenu ili ćete je tek zakupiti zajedno s hosting paketom. Stoga, krenimo nekim redom.

NNF_3116

Transfer ili registracija domene

Ovdje su moguća tri slučaja:

  • domenu već imate registriranu, ali nije usmjerena ni na jedan DNS web hosting providera što znači da vrlo vjerojatno nemate ni web stranice,
  • domenu već imate registriranu i smještena je kod jednog od hosting providera,
  • nemate registriranu domenu.

Radi li se o bilo kojem od ova tri slučaja, ne brinite. Bilo kad, u bilo kojem trenutku svoju domenu možete transferirati kod nas ili registrirati novu. Za vas možemo registrirati niz generičkih domena (.com .net .org .info .biz) ili novih gTLD-ova (generička vršna domena), kao što su: .bike .guru .blog .camera .club .gallery .photos .kawa .savjet i više.

Trebate li pomoć oko odabira domene?

Nema problema! Kontaktirajte nas, imamo dugogodišnje iskustvo u registraciji domena. Pitajte i naše kolege iz korisničke službe rado će vam pomoći, dati savjet i voditi vas kroz sljedeće korake registracije domene.

Registracija domene

Izbor web hosting platforme: Linux ili Windows

Prilikom izbora web hosting paketa, prvo što ćete morati izabrati je Linux ili Windows platforma. Uglavnom, to ovisi o tehnologiji u kojoj su vam izrađene ili se izrađuju web stranice.

Dakle, ako se web stranice izrađuju u PHP programskom jeziku ili pomoću jednog od „open-source“ CMS sustava kao što su WordPress, Joomla ili Drupal onda će vaš izbor biti Linux platforma.

Ako su vam web stranice izrađene u nekoj od Microsoft tehnologija (APS, .NET) onda će vaš izbor biti Windows hosting platforma.

Osim toga, kod nas ćete pronaći i WordPress hosting pakete koji su po svojim specifikacijama identični Linux paketima, osim što dolaze s instaliranim WordPress CMS sustavom. Ovi paketi namijenjeni su korisnicima koji žele odmah početi stvarati svoje sadržaje, bez brige o tehnologiji, programskom jeziku i ostalome.

Klasični (dijeljeni, shared) web hosting

U većini slučaje za „normalne“ web stranice biti će vam dovoljan klasični web hosting paket. Kažem „normalne“ jer pri tome mislim na web stranice nekog obrta, male i srednje tvrtke, ustanove, institucije, udruge, neke trgovačke marke, manjeg web shopa koje ne trebaju/ne troše velike serverske resurse i nemaju velik broj posjetitelja (kao recimo neki od vodećih portala).

Cyberfolks nudi različite opcije hostinga, od kojih je glavna razlika:

  • veličini diskovnog prostora,
  • mjesečnom prometu (bandwith),
  • broju domena tj. web stranica koje možete smjestiti na hosting paket.

Kod izbora hosting paketa morate još pripaziti na broj poddomena i alias domena koje možete smjestiti na paket, broj email adresa koje možete kreirati, koji kontrolni panel se koristi za pristup hosting paketu, broj FTP korisničkih računa koje možete kreirati, podržane tehnologije i baze podataka, ali u tome će vam zasigurno pomoći i agencija koja izrađuje web stranice.

Karakteristika klasičnog web hostinga je to što ste vi zajedno sa stotinu drugih korisnika smješteni na jedan server i svi zajedno „dijelite“ glavne resurse servera (CPU, RAM). To znači da ako imate zakupljeni naš Business paket, imate na raspolaganju 10 GB prostora na disku, ali zato CPU i RAM dijelite s ostalim korisnicima hosting paketa na tome istome serveru, odnosno koristite određeni postotak tih resursa.

Klasični (dijeljeni, shared) hosting

Korisnici klasičnih web hosting paketa mogu naići da probleme u radu, što ponekad nužno ne ovisi samo u hosting provideru. Problemi najčešće nastaju kada jedan ili više korisnika ima web stranice koje:

  • imaju velik broj posjetitelja,
  • nemaju optimiziran kod web stranica pa dolazi do „zagušenja“ rada weba,
  • koriste previše konekcija na baze podataka (recimo prilikom pretraživanja weba),
  • imaju hakirane web stranice te ubačen maliciozni kod,
  • su pod DDoS napadom.

VPS hosting

S druge strane, kada netko od korisnika klasičnog web hostinga „preraste“ te resurse, najbolje rješenje je prelazak na VPS hosting.

Za razliku od klasičnog web hosting paketa gdje dijelite resurse s drugim korisnicima, kod VPS hostinga imate dodijeljene resurse koje trošite samo vi (CPU, RAM, disk).

VPS hosting

Korisnička podrška

Ovo je vrlo važan i bitan dio priče oko izbora web hosting paketa odnosno hosting providera. Naime, većina hosting tvrtki nema pravu 0-24 korisničku podršku. Stoga pripazite, ako ništa drugo isprobajte hosting paket i korisničku podršku na nekoliko mjeseci. Provjerite koje sve kanale podrške hosting provider koristi.

Avalon je jedina hosting kompanija u regiji koja ima pravi „call centar“ na besplatnom telefonu 0800 u kojem dežuraju IT inženjeri svaki dan u godini, od 0 do 24.

 

Web hosting savjeti

  • Zatražite da vam preporuče hosting paket!
  • Usporedite resurse i podržane tehnologije web hosting paketa!
  • Zapamtite: prostor na web hosting paketu obuhvaća prostor za web i za email servis!
  • Pazite na tehnologiju u kojoj vam se izrađuju web stranice (ASP, PHP)!
  • Koristite email adrese s vlastitom domenom!
  • Uvijek usporedite odnos cijene, resursa web hosting paketa i kvalitete korisničke podrške!

Veliki dio odgovora na pitanja iz web hostinga, možete pronaći i u našoj Bazi znanja.

Za sva pitanja, preporuke i savjete oko izbora web hosting paketa kontaktirajte našu korisničku podršku na broj 0800-282-566, na email podrska@avalon.hr ili preko „live chata“ na staginghr.avalon.host.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

Tražite li dalje?