Damir Mujić

Kako je nastao Avalon cloud? [dio 3/8]

U prethodnom članku pisao sam o tome kako se rodila ideja o razvoju cloud hosting platforme i koji su nam bili ciljevi, a u ovom tekstu ću opisati put koji smo odabrali i koji se na kraju pokazao kao prilično unikatno rješenje na tržištu.

Krenuli smo od naše baze – a to su dvije tehnologije koje oduvijek paralelno nudimo našim korisnicima. Jedna je klasični, reklo bi se uobičajeni web hosting na linux serverima koji je namjenjen korisnicima koji razvijaju web stranice u PHP/MySQL tehnologijama, ili koriste neki od popularnih CMS sustava kao što su WordPress, Joomla i Drupal.

Drugi dio korisnika su developeri koji rade u Microsoft tehnologijama i razvijaju stranice koristeći ASP i ASP.NET programske jezike te Microsoft SQL baze podataka.

Veliki izazov ispred nas

Kako napraviti jedinstvenu cloud hosting platformu koja će zadovoljiti potrebe korisnika naviknutih na potpuno različita razvojna okruženja?

Jer, da imamo samo Linux korisnike, bilo bi jednostavno. Da imamo samo Windows korisnike, isto tako. Ali mi imamo i jedne i druge, a oni čak i često sele svoje hosting pakete s jedne tehnologije na drugu. Istovremeno, svi koriste neke zajedničke usluge kao što je DNS hosting, e-mail hosting i slično.

Zašto mora biti tako komplicirano? Nigdje na netu ne možemo pronaći slično rješenje, nitko nije razvio nešto slično! To je jednostavno jedan veliki mix tehnologija koje treba pomiriti, povezati i integrirati.

I tako se polako rodila ideja našeg hibridnog clouda.

Hardware

Nakon višemjesečnog istraživanja i planiranja, odlučili smo se za IBM-ovu tehnologiju. O IBM-u vjerojatno ne treba trošiti puno riječi, radi se zaista o vrhunskoj serverskoj tehnologiji, no što je nama bilo jako bitno u cijeloj priči, radi se i o dobro organiziranom timu ljudi koji su nam bili na raspolaganju i koji su nam pružili kompletnu podršku i know-how.

Naša ideja je čak i na razini datacentara imati potpunu redudanciju, odnosno replikaciju svih podataka u više datacentara, tako da čak i u slučaju havarije cijelog datacentra naša infrastruktura nastavi funkcionirati s drugih lokacija bez ometanja.

Kao akreditirani RIPE NCC član lokalnih internetskih registara upravljamo svojim vlastiti rasponom IP adresa. To je jako bitno u slučaju eventualne nedostuposti jednog datacentra, pri čemu brzo i jednostavno možemo preusmjeriti promet u drugi datacentar. Naša infrastruktura na raspolaganju ima čak 26 telekomunikacijskih operatora s više od 1000 optičkih konekcija distribuiranih kroz tri različite geografske rute.

Ovako koncipirana telekomunikacijska infrastruktura omogućuje fleksibilnost i efikasnost pri nabavi novih kapaciteta i usluga kao što su veze prema Internetu, gradskim mrežama (Metro Ethernet), najam lokalnih i međunarodnih veza te virtualne privatne mreže, garantirajući razinu usluge do 99,98%.

Shema Avalonove cloud platforme

Shema Avalonove cloud platforme

Software

Dio platforme namjenjene korisnicima usluga na Linuxu (Linux stack), temeljen je na 4 ključne, pomno odabrane tehnologije.

  1. Za operativni sustav hostova koristimo CentOS linux, koji se i u dosadašnjem radu dokazao kao izuzetno stabilan i pouzdan server;
  2. Ceph storage – jedan od najboljih open-source sustava za objektni, datotečni i blok storage na distribuiranim cluster sustavima;
  3. Za virtualizaciju koristimo KVM – Kernel based virtual machine, jednu od najnaprednijih open-source virtualizacijskih tehnologija;
  4. OpenNebula – pored puno zvučnijih konkurenata kao što je komercijalni OnApp, ili nekomercijalni Openstack i Cloudstack, prema našem iskustvu najbolje rješenje za upravljanje cloudom na tržištu.

Ono što je jako zanimljivo je da je naš Linux stack kompatibilan s javnim Amazon AWS cloudom, što nam omogućava elastičnost (scale-out) o čemu je bilo riječi u 2. dijelu ove serije članaka.

Dio platforme namjenjen našim korisnicima Microsoft tehnologija (Microsoft stack), temeljen je na 3 ključne tehnologije:

  1. Windows Server 2012 R2 koji donosi niz noviteta i tehnologija spremnih za razvoj clouda u privatnom datacentru;
  2. Hyper-V virtualizacija – izuzetno kvalitetna temeljna Microsoftova virtualizacijska tehnologija;
  3. Microsoft Azure Pack – najbitniji i najnoviji Microsoftov kotačić u ovoj priči, set tehnologija koje je Microsoft uzeo iz javnog Azure cloud servisa i besplatno dao na raspolaganje hosting tvrtkama, odličan sustav za upravljanje Microsoftovim dijelom clouda.

Zanimljivo kod Microsoft stacka je da je, slično kao i kod Linux stacka, potpuno kompatibilan s javnim Microsoft Azure cloudom.

Ovom hibridnom rješenju još treba pridodati i novu Office 365 uslugu koja se nalati na javnom Azure cloudu, ali je hibridno povezana s našom platformom što nam omogućuje razne kombinacije usluga koje drugdje najčešće nisu moguće.

Upravljanje cijelim sustavom je automatizirano i centralizirano kroz orkestrator (system configuration management) softver. Ovakva infrastruktura je danas naš temelj za sve postojeće usluge koje nudimo, ali i za brojne nove usluge i tehnologije koje ćemo predstaviti u budućnosti. I, iako je platforma izuzezno moćna i ima zaista brojne opcije, mogućnosti i funkcionalnosti, mi smo trenutno u rad pustili samo manji dio servisa i usluga, a ostale ćemo s vremenom uvoditi prema potrebama tržišta i zahtjevima naših korisnika.

Service

Bez obzira na svu kompliciranost tehnologije koju sam opisao, opsesija nam je probati napraviti takvo korisničko sučelje koje će u jednom objediniti sve usluge i mogućnosti koje su korisniku potrebne, ali na jednostavan i intuitivan način za korištenje. Cilj nam je stvoriti konzistentno korisničko iskustvo i na to smo laserski fokusirani.

Što to znači?

Pa, ako koristite danas naše ili bilo koje druge hosting usluge, onda znate da se za potrebe računovodstva morate spajati u jedno sučelje koje vam daje pružatelj usluge, s nekom lozinkom i korisničkim računom. Ako trebate upravljati samim hosting uslugama, onda se spajate u nekakvo drugo sučelje, neki obično ružni panel koji ima hrpu opcija od kojih su mnoge nepotrebe. A onih par koje bi trebalo, e njih nema. Jer su to radili amerikanci, koji nas jednostavno ne razumiju.

Zatim, ako trebate podršku, tu je nekakvo treće sučelje, pa ako ste affiliate partner onda imate i četvrto, pa peto, itd itd.

Sve u svemu jedan veliki čušpajz od dizajna i korisničkog iskustva koji ne liči na ništa.

To je ono na čemu intenzivno radimo. Stvorit ćemo potpuno novo, neovisno korisničko sučelje, iz kojeg ćemo izbaciti sve nepotrebno i od kojeg ćemo napraviti jedan pravi lijepi bombončić kojeg će biti užitak koristiti i koji će biti tu da služi i da riješi problem na najbrži mogući način, a ne da nervira korisnika.

Više o IBM tehnologijiOpenNebuli, Microsoft Azure packu, Office 365 usluzi i našem novom korisničkom sučelju čitajte u sljedećim člancima.

Pretraži arhivu članaka