Matija Barić

Avalon predstavio novu cloud hosting platformu

Jučer smo u zgradi Udruženja za IT Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, na održanoj konferenciji za medije, predstavili novi set usluga temeljen na cloud tehnologijama. Nova cloud hosting platforma znači veliki iskorak u odnosu na tradicionalni hosting. Ona predstavlja najsuvremeniju generaciju IT usluga, jednostavnijih za korištenje te donosi značajne uštede u poslovanju.

Na predstavljanju su sudjelovali

  • Damir Mujić, osnivač i direktor Avalona,
  • Damir Zec, poslovni direktor IBM-a Hrvatska,
  • dr. Constantino Vazquez, Senior Infrastructure Architect u projektu OpenNebula,
  • Tomislav Bronzin, Microsoft Most Valuable Professional (MVP) za Office 365,
  • Dobriša Adamec, Microsoft MVP i jedan od vodećih stručnjaka za Microsoft Azure, obojica iz partnerske tvrtke CITUS koja se bavi razvojem poslovnih softverskih rješenja.

Predstavljena je prva hibridna open source platforma za web hosting, izgrađena na IBM infrastrukturi i OpenNebula cloud softveru. Također, predstavljena je i prva instalacija Microsoft Azure clouda u datacentru u Zagrebu, te Avalonova ponuda Microsoft Office 365 usluga. Na kraju, prezentirane su i potpuno nove web stranice prilagođene mobilnim uređajima te osvježena ponuda usluga iz portfelja tvrtke Avalon.

Damir Mujić je uvodno kratko predstavio tvrtku koja je jedan od pionira web hostinga u Hrvatskoj, čime se bavi već 17 godina. Avalon danas ima 20-tak zaposlenih visokoobrazovanih IT inženjera te se može pohvaliti rastom broja zaposlenih od 110%, rastom broja korisnika od 95% i porastom prihoda od 53% u zadnje tri godine.

Avalon cloud hosting

Mujić je istaknuo kako je projekt izgradnje cloud hosting platforme trajao 2 godine, na čemu je ukupno radilo 30-tak ljudi iz Avalona i partnerskih tvrtki te da je rezultat dugogodišnjeg osluškivanja potreba korisnika – “Cloud hosting kojeg danas predstavljamo najbolji je spoj našeg dosadašnjeg iskustva i najnovijih dostignuća u IT tehnologiji primijenjenih u hostingu. Ova usluga je ‘must have’ za tvrtke koje žele biti u korak s tehnologijom i korak ispred konkurencije – s jedne strane nudi više za moderan način poslovanja i života, a s druge strane smanjuje troškove poslovanja i jednostavna je za korištenje.

 

Damir Zec iz IBM-a Hrvatska osvrnuo se na IBM-ovu ulogu u projektu istaknuvši kako je pažljivo odabran, kvalitetan hardver od ključne važnosti u izgradnji kvalitetnih cloud rješenja. „Naše rješenje omogućit će Avalonu brži razvoj usluga i jednostavnije upravljanje sve većom količinom podataka u cloudu“ – rekao je Zec. „Danas živimo u vremenu u kojem se u svaka 2 sata generira onoliko podataka koliko je do 2003. ukupno generirano u cijeloj dotadašnjoj ljudskoj povijesti – stoga pružatelji usluga moraju biti spremni za tako eksponencijalni rast korisničkih potreba“.

Damir Zec, IBM Hrvatska

Dr. Constantino Vazquez, koji je radi ove konferencije upravo stigao iz Španjolske, predstavio je jedan od najpopularnijih open-source rješenja namijenjenih izgradnji fleksibilnih hibridnih clouda. „OpenNebula rješenje koriste ESA, NASA, BBC, Blackberry, IBM, CentOS i mnogi drugi a Avalon ga je izabrao kao temelj svoje cloud hosting infrastrukture na što smo jako ponosni“ – rekao je Vazguez.

dr. Constantino Vazquez, OpneNebula

Od danas je i po prvi puta u Hrvatskoj dostupna Microsoft Azure tehnologija na Avalonovim serverima u Zagrebu, koju je predstavio Dobriša Adamec, Microsoft MVP, te izjavio – „Još uvijek se malo zna o tome, ali Microsoft je nedavno odlučio kompletan svoj know-how koji je razvio gradeći globalni Azure cloud dati besplatno na raspolaganje pružateljima hosting usluga, kako bi se korisnicima i razvojnim inženjerima omogućilo konzistentno korisničko iskustvo, upotrebom Microsoft tehnologije, bez obzira gdje odluče implementirati i izvršavati svoje web aplikacije. Ovo je trenutno jedina takva instalacija u Hrvatskoj.

Dobriša Adamec, Microsoft MVP

Na kraju je Tomislav Bronzin, Microsoft MVP, predstavio i Microsoftovu platformu Office 365 s kojom korisnici dobivaju najnovije desktop i mobilne Office aplikacije povezane s Microsoft Exchange, Sharepoint i Lync servisima te diskovnim prostorom u cloudu, koja se od danas nalazi u ponudi Avalona. „Integriranjem Office 365 platforme u svoju ponudu usluga Avalon stječe veliku prednost na tržištu, jer omogućava svojim korisnicima jedinstvenu mogućnost kombinacije postojećih klasičnih hosting usluga koje već koriste – kao što je DNS, domene, web hosting, klasični POP3 mail s naprednim poslovnim Office 365 uslugama za one koji žele više“ – zaključio je Bronzin.

Tomislav Bronzin, Microsoft MVP za Office 365

Pretraži arhivu članaka