Matija Barić

Objava dobitnika nagradnog natječaja “S Avalonom u Europu”

U ljetnom dvobroju imali ste priliku sudjelovati u zajedničkom natječaju Avalona i Buga koji je trajao od 01. srpnja do 31. kolovoza 2013. godine. Za sudjelovanje u natječaju bilo je dovoljno prijaviti vlastite web stranice. Avalonci i Bugovci zajednički su odabrali 10 najboljih web stranica/projekata (na temelju dizajna, funkcionalnosti i korisnosti projekta).

Na natječaj je pristiglo mnoštvo prijava, a u nastavku predstavljamo 10 nagrađenih. Preporučamo da posjetite štogod od navedenog.

 

1. Sustav meteo stanica

Autori: Domagoj Majstorović i Viktor Mandić (FSB, Zagreb)
Web: test.estima-expertus.com (user: BUGiAvalon@bugiavalon.hr, pass: BUGiAvalon)

Sustav meteo stanica

Projekt FSB Meteo je jedan od projekata studenata iz Udruge mehatroničara zagrebačkog FSB-a. Dosad je izrađeno 8 meteoroloških postaja koje svakih 5 minuta šalju očitanja senzora u bazu. Rezultazi se lako pregledavaju putem web aplikacije. Projekt je u završnoj fazi, stoga još uvijek nije javno dostupan, a planira se i njegova komercijalizacija. Međutim, ne sumnjamo da će biti vrlo koristan, prije svega poljoprivrednicima i osiguravajućim društvima.

 

2. E-učenje

Autor: Vladimir Šterle
Web: maldmedia.com

E-učenje

Maldmedia.com je hrvatski portal za e-učenje i kreiranje online tečajeva, tzv. hrvatski Moodle. Upogonjen je vlastitim sustavom za edukaciju na daljinu (LMS). Riječ je o potpuno besplatnoj online edukaciji za sve zainteresirane, a sudjelovati možete kao polaznik ili autor online tečaja. Projekt do sada ima gotovo 700 polaznika i 12 tečajeva kao što su švedski i latinski jezik, veganska kuhinja, dizajn društvenih igara i osnove obrade teksta. Budući da ubrzano raste, Maldmediji predviđamo svijetlu budućnost.

 

3. Svijet Androida

Autor: Nikola Vidović
Web: svijet-androida.com

Svijet Androida

Svijet Androida je zamišljen kao usko specijalizirani portal namijenjen Android vijestima, aplikacijama, igrama, recenzijama i najavama novih Android uređaja. Tu se nalaze i razni savjeti i tutoriali za početnike, ali i za napredne korisnike. Sve je još u povojima, čemu svjedoči i forum s 300-injak postova, ali ne sumnjamo da će popularizacijom Android uređaja i ovaj portal zaživjeti.

 

4. CROpano

Autor: Milan Krznarić
Web: cropano.com

CROpano

Tražite li vrhunske 360° panorame naših prirodnih ljepota? Cilj CROpano projekta je upravo približiti mjesta u Hrvatskoj koja možda nemate prilike ili mogućnosti podsjetiti uživo. Ovo je ujedno i prilika fotografima amaterima da predstave svoje panorame i 3D virtualne šetnje krajnjem korisniku. Sustav je zgodno kreiran, a posebno nam se sviđaju linkovi na panorama koji vode na više informacija na Wikipediji.

 

5. Prevoditelj teksta

Autor: Mišo Sučević
Web: prevoditelj-teksta.com

Prevoditelj teksta

Prevoditelj teksta nije blijeda kopija Google Translatora. Zapravo, ne radi se uopće o servisu za automatsko prevođenje teksta. Ovo je specijalizirani portal za prevođenje i jezične savjete na kojem možete pronaći mnoštvo svježih informacija o prevođenju i lekturi, kontakte prevoditeljskih agencija u Hrvatskoj te savjete iz gramatike. Tražite li profesionalnu uslugu prijevoda, ovo je nezaobilazno mjesto.

 

6. Gdje na more?

Autor: Zlatko Lončar
Web: gdjenamore.com

Gdje na more?

Kako brzo i lako pronaći smještaj u privatnim apartmanima i sobama duž Jadrana? GdjeNaMore je svojevrsni hrvatski Booking.com. Trenutno u ponudi imaju preko 12.000 apartmana te bitno olakšavaju traženje smještaja, posebno u zadnji tren. Od ove godine imaju i responzivni dizajn web stranica što olakšava mobilno pretraživanje.

 

7. AuThink

Autor: Ivan Pavičić
Web: authink.org

AuThink

AuThink je specijalizirani softver s temeljnim ciljem pomoći autističnoj djeci. Ovo je jedan od rijetkih projekata koji služe ovoj svrsi, a hvalevrijedno je što se radi o domaćem projektu. Softver je dizajniran da pomogne roditeljima i učiteljima pri adukaciji autistične djece. Za sada je prilagođen za Windows mobilne platforme i potpuno je besplatan, međutim, planira se prilagodba i za desktop sučelje te u skoroj budućnosti i za Android/iOS.

 

8. Matematičke formule

Autor: Siniša Novak
Web: matweb.site90.web

Matematičke formule

Noćna mora svih učenika i studenata je mnoštvo matematičkih formula kojima moraju baratati, ali imati sve formule praktično na jednom mjestu je i više nego korisno. Siniša Novak je omogućio upravo to – sve bitne formule za gimnaziju na jednom mjestu uz praktični kalkulator. Nadamo se jedino da će odabrati neku prepoznatljivu domenu i doraditi dizajn. Ideja je dobra, ali potrebno je još truda.

 

9. Krešimir Mikić

Autor: Krešimir Mikić
Web: kresimirmikic.com

Krešimir Mikić

Među nagrađene projekte odabrali smo i jednu osobnu stranicu. Riječ je o prof. Krešimiru Mikiću koji spada u filmofile. Njegov portal je ustvari specijalizirani portal o filmu koji zalazi i u sfere bloga. Vrlo je sadržajan – od povijesti filma do osobnih razmišljanja. Nadamo se da će nastaviti svoj rad i stvoriti jedan renomiran portal za popularizaciju filma.

 

10. Skidajmo

Autor: Ivica Kutnjak
Web: skidajmo.com

Skidajmo

Skidajmo.com je neopravdano relativno nepoznat domaći portal. Naime, sve što tražite od softvera, obično pronalazite jednostavnim posjetom Googleu. Međutim, prednost ovog portala je što uz svaki ponuđeni softver dolazi kratak opis mogućnosti na hrvatskom, programe možete spremati u vlastitu listu favorita, a isto tako svi korisnici mogu sami dodavati prijedloge za download.

 

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju u nagradnom natječaju “S Avalonom u Europu“! Čestitamo dobitnicima, a ostalima želimo puno uspjehu u drugim web projektima!

Pretraži arhivu članaka