AVALON web hosting

Domena i hosting, nije li to isto?

Pitanje koje vrlo često stvara konfuziju korisnicima koji su novi u svijetu Internet biznisa. Vrlo često se susrećemo s pitanjem: “Registrirao sam domenu, zar mi treba i web hosting da bih pokrenuo web stranicu i koristio email na njoj?”.

Vjerojatno najbolji način da opišem i dočaram razliku između ovih pojmova je korištenje usporedbi s pojmovima iz offline svijeta. Ako ste tehnički ekspert vjerojatno ćete preskočiti ovaj članak. Cilj mi je da manje iskusni korisnici shvate što to od nas kupuju i što, zapravo, plaćaju.

Pojam domene bismo mogli zamisliti kao neki naziv ili ime. Pa tako recimo kao što neki auto, film, knjiga, TV show ili bilo što drugo mora imati svoje ime, tako mora i vaša web stranica. Naziv web stranice (domena) nije i sama web stranica. Kada odaberete i registrirate naziv domene vi time niste izradili i web stranicu. Uzmimo za usporedbu film. Odlučili ste snimiti film, odabrali ste ime i to ste ime registrirali kako nitko ne bi snimio film istog naziva. Film još nije snimljen, ali ste odlučili kako će se film zvati. Isto je i s web stranicom, nije nužno da registracijom domene odmah imate i izrađenu web stranicu, jednostavno želite registrirati njezin naziv kako netko ne bi isti naziv upotrijebio za svoj web projekt.

Registracija domene, web hosting

Istom analogijom možemo usporediti web hosting s TV kućom. Kada odabirete na čijim će serverima biti smještena vaša web stranica bilo bi isto kao da odabirete koja će TV kuća izdati vaš film. Web hosting prostor u ovoj usporedbi bio bi TV studio iste TV kuće koji ćete koristiti za snimanje filma.

Ukoliko bi išli malo detaljnije, nije nužno da domenu registrirate kod iste web hosting tvrtke čiji ćete web hosting koristiti. Pa tako domenu možete registrirati kod nekog drugog registrara, a njene web stranice slobodno možete postaviti na Avalonov web hosting paket. Dovoljno je da na registraru domenu usmjerite na Avalonove DNS servere. Podatak o našim DNS serverima uvijek šaljemo našim korisnicima pri aktivacije web hosting paketa.

domain-vs-hosting

Razlika između web hostinga i domene

Već predviđate, web stranica bi u našoj usporedbi bila sam film. Kao što za izradu filma trebamo razne stručnjake isto je i kod izrade web stranice. Projekt manager, web dizajner, programer, bili bi isto što i režiser, scenarist, montažer…

Web hosting paket osim samog web prostora nudi razne alate i tehnologije za funkcioniranje vaših web stranica, isto kao što i TV studio nudi alate za izradu i prikaz vašeg filma. Pa tako u web hosting paketu imate razne web tehnologije (PHP, ASP, ASP.net, Django, …), mail servis, SQL servise, alate za jednostavnu izradu stranica i drugo. Ovo možemo usporediti sa scenografijom, kamerama, osvjetljenjem.

Nadam se da sam vam uspio dočarati osnovnu razliku između pojmova iz svijeta web stranica. Ovdje bismo naravno mogli ići u detaljnija opisivanja, no cilj članka je da bude što jednostavniji za početnike. Za kraj bih napomenuo da Avalon nudi sve što je potrebno za vaš web projekat. Na vama je samo da nas kontaktirate i kažete vaše želje i ideje 🙂

web_domeneweb_hosting web_design

Pretraži arhivu članaka