Iako u sklopu svakog korisničkog paketa na našim Linux serverima već dolazi instalirana phpMyAdmin aplikacija, katkada ćete se naći u prilici da Vam je potrebna posebna instalacija aplikacije. Na primjer, kada nekome trebate omogućiti pristup bazi podataka, ali ne želite da isti imaju pristup i cPanel sučelju. U tom slučaju biti će potrebno posebno instalirati phpMyAdmin na Vaš paket. PhpMyAdmin je, zapravo, uobičajena aplikacija (poput, na primjer, WordPressa ili Joomle) i kao takvu ju je jednostavno instalirati.

Opisat ću taj postupak u 5 koraka.

1. Preuzmite zadnju stabilnu verziju phpMyAdmin aplikacije (preporučujem preuzimanje .zip arhive, kako biste što jednostavnije postavili aplikaciju na Vaš paket.

phpMyAdmin

2. Postavite arhivu na poslužitelj i izvucite podatke uz pomoć “Extract “. Ako ste preuzeli arhivu koja nema .zip nastavak, izvucite datoteke iz arhive i postavite ih na poslužitelj putem FTP klijenta ili kroz File Manager u cPanelu.

File Manager

3. Postavite datoteke na poslužitelj u mapu iz koje želite otvarati aplikaciju. Ako želite pristupati aplikaciji putem http://www.mojadome.na/phpMyAdmin, postavite ih u mapu public_html/phpMyAdmin. U slučaju da postavljate phpMyAdmin pod dodatnu, a ne noseću domenu, datoteke postavljate u mapu dodatnadome.na/phpMyAdmin).

phpMyAdmin

4. Kroz cPanel, putem MySQL Databases sučelja, po potrebi stvorite novu bazu i dodajte joj korisnika kojem želite omogućiti pristup. Pri dodavanju korisnika možete mu postaviti željene ovlasti nad bazom.

MySQL

Kreiranje baze

Kreiranje korisnika

Dodavanje korisnika

5. Pristupite phpMyAdmin sučelju za prijavu putem http://wwww.mojadome.na/phpMyAdmin. Pri tome je potrebno mojadome.na zamijeniti stvarnim nazivom domene pod koju ste instalirali aplikaciju, a nastavak phpMyAdmin putanjom do mape u koju ste instalirali aplikaciju, u slučaju da ste koristili drugi naziv pod korakom 3. Također, važno je obratiti pozornost na velika i mala slova, jer server neće jednako prikazivati, npr. mojadome.na/phpMyAdmin i mojadome.na/phpmyadmin).

Welcome to phpMyAdmin

Nakon prijave u PhpMyAdmin s odgovarajućim pristupnim podacima, moći ćete upravljati svim bazama nad kojima ste postavili privilegije korisničkom imenu koje koristite za pristup.

phpMyAdmin

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?