Kako do web stranice? Netko će vam se na to nasmijati u lice, ali vjerujte ima i onih kojima bi to pitanje mogli postaviti za milijun eura 🙂 Više je koraka od ideje do realizacije, ali neke od tih koraka možete odraditi i paralelno. Registracija domene, izbor web hosting providera, izrada web stranica, održavanje/ažuriranje weba, promocija… Pa krenimo nekim redom.

Registracija domene

Jedan od prvih koraka je ideja. Ideja da pokrenete vlastite web stranice i da svoj business predstavite na internetu. Super! Prvo što će vam trebati je domena. Naziv domene je izuzetno bitan. Obično je to ime vaše tvrtke, ali to nije i ne mora biti pravilo. Naša je domena cyberfolks.hr. U cijelom spektru različitih domena koje možete registrirati (.hr, .com.hr, biz.hr, .com, .net, .org, .biz, .info,…) najvjerojatnije ćete se odlučiti za .hr ili .com domenu jer su nekako najučestalije i najpamtljivije. Kada ste odabrali naziv, provjerite da li je domena slobodna. Registracija domene moguća je preko ovlaštenih CARNetovih registrara, a mi smo među njima :). Obratite nam se s povjerenjem, pitajte za savjet jer imamo iskustva s preko 13.000 domena. OK! Domena je registrirana! Što sad?

Domene, hosting, web dizajn, SEO


Web hosting

Idući korak je zakup prostora na nekom serveru tj. web hosting gdje ćete fizički smjestiti vaše web stranice da bi bile dostupne i vidljive svima na internetu. Tu uslugu vam možemo ponuditi mi, uostalom s time smo i krenuli pa tu imamo najviše iskustva. Vaše web stranice će, nakon što će biti gotove, vaša web dizajn agencija smjestiti na server.

Izrada web stranica

E tu je najviše posla i ta faza može najduže potrajati. Zatražite ponude od više agencija! Odvagnite ih, dobro pročitajte što u ponudi nude, pogledajte njihove prethodne radove. Najjeftiniju i najskuplju ponudu odmah odbacite. Najjeftinija je očigledno neozbiljna, a najskuplja također :). Odaberite jednu iz “sredine” i sigurno nećete pogriješiti. Naravno, za sadržaj ste zaduženi vi. Morate pripremiti tekstove, slike i ostale materijale koje želite imati na webu.

Web dizajn

Neka vam naprave idejno rješenje vaših web stranica na osnovu vizualnog identiteta kojeg imate (logotip vaše tvrtke, knjiga standarda) i neka vam isto prezentiraju te objasne sve funkcionalnosti. Tek kada vi odobrite izgled budućih web stranica, kreće produkcija. Kada je sve gotovo, kada ste 10 puta provjerili da je sve OK, da su tekstovi bez grešaka i gramatički ispravni, da rade svi linkovi tek tada odobrite lansiranje web stranica on-line.

Održavanje web stranica

E da… uhhhh! To održavanje zadaje najviše muka, ali nikako ga nemojte zanemariti. Zašto? Web stranice trebaju biti “žive”. Vaši poslovni partneri i potencijalni kupci će dolaziti i vraćati se na njih ako će na njima biti nešto novo. Pišite vijesti, podijelite svoje poslovne uspjehe, zaključene ugovore s internet publikom. Dodajte slike vaših proizvoda, usluga, projekata, pofotkajte nastupe na sajmovima, konferencijama, pokoji poslovni sastanak neka korisnici vide što ste radili, što trenutno radite. Ažurirajte svoje kontakte, nemojte dopustiti da vam na web stranicama ostanu stari telefonski brojevi ili stara adresa ukoliko ste tvrtku preselili na novu lokaciju. Stavite na web vaš OIB. Ma stavite doslovno sve što se sjetite jer će sigurno jedna od tih informacija nekome dobro doći. Sadržaj je izuzetno bitan!

Ako vam je održavanje web stranica toliko naporno taj dio posla možete ugovoriti s vašom web dizajn agencijom (barem s većinom njih).

Promocija weba

Kako će za vaše web stranice saznati drugi? Prva i osnovna stvar je da ćete na svojim vizitkama, brošurama, flayerima i katalozima uvijek, ali uvijek otisnuti adresu vaših web stranica. Naravno, dobra web dizajn agencija može vam odraditi i kvalitetan SEO (Search Engine Optimization) tj. optimizirati će vaše web stranice za tražilice. Cilj vam je da su vam web stranice što bolje pozicionirane na Google tražilici.

SEO

Dobru promociju možete odraditi i preko integracije web stranica s društvenim mrežama i otvaranjem profila na njima (Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, YouTube kanal) ali to ostavite za drugu fazu.

>
Matija Barić
Već 20 godina aktivno se bavim svijetom hostinga i domena. Trebate li pomoć u pronalasku savršene domene ili hosting paketa? Zajedno ćemo pronaći idealno rješenje. Privatno sam veliki zaljubljenik u prirodu.

7 odgovori za "Od ideje do weba"

  1. Poštovani, već 2 godine kod vas imamo domenu, pa me zanima po kojoj cijeni (cca.) nam možete izraditi web stranicu našeg lokala. Ništa prekomplicirano, ali opet konkretno, atraktivno i privlačno, na 3 jezika, hrv, njemački (ja radim prijevod),talijanski i engleski. Fotomaterijala imam.
    Hvala
    Pozdrav
    Ksenija Španjol

    1. Mario Pintar napisao:

      Poštovana gđo. Španjol,
      zahvaljujemo se na poslanom upitu. Kontaktirat ćemo vas putem e-maila zbog dodatnih informacija koja nam trebate poslati kako bi vam mogli izraditi kvalitetnu ponudu.

  2. Mladen Car napisao:

    Poštovani,
    kod vas imam zakupljenu uslugu web hostinga. Moje web stranice, ‘hostane’ kod vas, napravljenu su na Joomla! platformi. Želio bih napraviti značajniji ‘makeover’ stranica (migraciju stranica na najnoviju stabilnu verziju Joomla-e, novi template, dodavanje novih funkcionalnosti na stranicama, ‘mobile verzija’ stranice za smarthphone i sl.). Da li nudite izradu i podršku web stranica izrađenih na Joomla-i?

    Srdačan pozdrav,
    Mladen Car

    1. Mario Pintar napisao:

      Poštovani Mladene,
      naše nove projekte zasnivamo isključivo na WordPress platformi, tako da vam tu možemo ponuditi kompletnu uslugu s “responsive” web dizajnom. WordPress koristimo iz razloga jer nudi puno više opcija, ima veću proširivost, jednostavaniji je za upravljanje, te u konačnici rezultira puno boljim korisničkim iskustvom. No, na vama je odluka 🙂

  3. dragan napisao:

    Kako izraditi društvenu mrežu za djecu do 18 godina,gdje bi se djeca ugodno družila bez bojazni zlouporabe,gdje bi starijima od 18 godina bio zabranjen pristup.Dali je to moguće i jesam li preambiciozan?Dakako ako je moguće zanima me i cijena.Unapred hvala na odgovoru.

  4. vinko napisao:

    Želio bih neke informacije od Vas stručnjaka.S obzirom da sam dao izraditi program kako postati uspješan,financijski pismen i slobodan,na hrvatskom i engleskom jeziku i uvjeren sam da bih tim programom mogao pomoći milijunima iz cjelog svijeta.Kako sam umirovljenik volio bih autorizaciju prodati na određeni postotak od dobiti, pa me interesira poznajete li takve agencije koje bi bile zainteresirane te kako bi reklamiranje što prije zaživjelo. Hvala Vam unaprijed.

    1. Mario Pintar napisao:

      Poštovani Vinko,
      zahvaljujem se na pitanju. Naime, pošto se mi ne bavimo takvim poslom teško mi je predložiti agencije koje bi “kupile” vašu ideju i program. Što se tiče same promocije, ne znam konkretno o kakvom se programu radi, njegove funkcionalnosti i slično. No, s promocijom se svakako može započeti. Za početak, smatram kako bi web + Facebook stranica bile sasvim OK. Ukoliko imate dodatnih pitanja možete me slobodno kontaktirati na email: marketing@avalon.hr.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?