Internet preglednici spremaju određeni dio podataka u svoj međuspremnik (en. Cache) kako bi kasnije te podatke mogli koristiti za brže učitavanje određenih elemenata stranice. Ova stvar je jako korisna budući da se na svim podstranicama koristi dosta istih elemenata (banner, header, footer, pozadinska slika, poneki logo itd.) no s druge strane to “cacheiranje” nekad zna biti i „protiv nas“. Primjerice kad stranicu premještamo s jednog davatelja hosting usluga na drugog prije testiranja prikaza stranice svakako je potrebno isprazniti „taj famozni cache“. Ovo je samo jedan od primjena no ako razmislite na trenutak sjetiti ćete se još barem pet situacija gdje bi vam ovo moglo pomoći. Dalje u tekstu možete vidjeti postupak kako isprazniti međuspremnik u tri najpopularnija preglednika (vjerojatno neki od njih koristite, osim ako niste baš hardcore pa stranice pregledavate preko terminala). 😉

 

Internet Explorer

Kliknite na „gear icon“  te u padajućem izborniku u kategoriji „Sigurnost“ (en. Safety ) odaberite „Obriši povijest pregledavanja“ (Delete browsing history).

ie-01

Pojaviti će Vam se prozorčić kao što je ovaj niže na slici. U njemu odaberite samo „Privremene datoteke“ (en. Temporary internet files).

ie-02

Kliknite na „Obriši“ (en. Delete) te će nakon toga međuspremnik (en. Cache) biti ispražnjen.

 

Firefox

Kliknite na izbornik u gornjem desnom kutu te nakon toga kliknite opciju „Povijest“ (en. History).

ffox-01

Odaberite opciju „Obriši nedavnu povijest“ (en. Delete recent history).

ffox-02

Pojaviti će Vam se prozorčić kao što je ovaj na slici dolje. U njemu odaberite samo „Međuspremnik“ (en. Cache), te u padajućem izborniku odaberite „Sve“ (en. All).

ffox-03

 

Nakon što kliknete na gumb „Očisti sad“ (en. Clean now) međuspremnik će biti ispražnjen.

 

Chrome

U sučelju Chrome preglednika odaberite izbornik koji se nalazi u gornjem desnom kutu te u padajućem izborniku odaberite „Više alata“ (en. More tools) pa „Obriši podatke pregledavanja“ (en. Clear browsing data). Nakon toga će Vam se prikazati sljedeći prozorčić:

chrome-01

Odaberite opciju „Predmemorirane slike i datoteke“ (en. Cached images and files) te u padajućem izborniku odaberite „početak vremena“ (en. the beginning of time). Klikom na tipku „Brisanje podataka o pregledavanju“ (en. Clear browsing data) će se isprazniti međuspremnik preglednika.

Eto, to je to 🙂

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?