AVALON web hosting

Google AdWords špijuniranje konkurencije

Oglašavate se na Google ili nekoj drugoj tražilici i vaš konkurent se uporno pojavljavljuje svaki puta kada i vi. Znadete koliko vas to košta i izluđuje vas što je konkurencija stalno za petama ili ne-daj-bože ispred vas?

Platili bi ne-znam-što samo da saznate koliko konkurencija ulaže?

 

Nište lakše!

Naime svaki sustav za oglašavanje ima neki algoritam kojim određuje poziciju oglasa i cijenu klika. Kod Google AdWords sustava taj se algoritam ‘skriva’ pod nazivom AdRank.

AdRank je broj koji se izračunava prilikom svake pretrage i služi, kako za određivanje vaše pozicije spram ostalih, tako i za izračun stvarne cijene klika koju ćete platiti. U pravilu, cijena klika nikada nije onolika koliko ste definirali da ste spremni platiti, nego je uvijek manja.

Ako imate dobru web stranicu, niste u jako konkurentnom okruženju, vaš račun ima lijepu povijest (Account history) i vi se trudite maksimalno povećati CTR (omjer broja klika prema broju prikaza oglasa) može ta cijena biti i samo nekoliko lipa. Najniža cijena klika koju smo mi zabilježili bila je 0,04 kn (tada je 1$ bio oko 4,3 kn), a najveća 62$ (iako je sustav tražio 220$).

Google Adwords pozicije
Hmm, koliko li naši kolege iz Logita plaćaju za klik?

 Zamislite slijedeći scenario:

Otvorite novi Google AdWords račun (cca 70,00 kn). Zakupite istu ključnu riječ, s istim obuhvatom kao i vaša konkurencija. Napišete isti oglas kao i vaša konkurencija i pošaljete ga na web stranicu konkurencije gdje i oni šalju svoj oglas (njihov landing page).

 Što ste time dobili?

Znat ćete točno koliko košta klik u takvom slučaju, koliki je Quality score njihovih ključnih riječi i imat ćete dobru polaznu osnovu za zaključak koliko ih košta klik. Jedino ne znate kolika im je povijest računa (Account History) koja također utječe na cijenu klika. Ali pretpostavite da su dobri i da imate podatak o gornjoj granici cijene. Uložili ste 70,00 kn i saznali ste podatak za koji ste bili spremni platiti puno više.

Zgodno, zar ne?

 

O autoru:
Miroslav Varga je jedan od vodećih regionalnih SEM (Search Engine Marketing) stručnjaka i redoviti je predavač na brojnim stručnim konferencijama. Naš je stalni suradnik, između ostaloga bavi se i optimizacijom Avalonovih Adwords kampanja.
Web: www.escapestudio.hr
Twitter: @mvarga

Pretraži arhivu članaka