01.07.2010. godine će biti povjesni dan koji smo dugo čekali, dan kad je CARNet odlučio dopustiti komercijalnu registraciju .HR domena.

Iako je puno stvari još uvijek nedefinirano, pokušali smo odgovoriti na većinu pitanja koja vas muče.

Već imam besplatnu .HR domenu od prije, što će biti s njom?

Za sad ništa. Svaka pravna osoba će i dalje imati pravo na jednu besplatnu .HR domenu. Procedura za registraciju takvih domena će biti ista kao i do sada, popunjavanje papirnatih obrazaca, slanje poštom, fotokopija sudskog rješenja i ostala gnjavaža.

Međutim, ako vam domena koju danas imate odudara od imena tvrtke, realna je šansa da će na obljetnicu registracije domene doći do revizije i da će vam CARNet ukinuti tu besplatnu domenu. Bez panike, nećete ostati bez nje, samo će postati naplatna kao i sve ostale. Nakon toga ćete, ako baš želite, moći registrirati neku drugu besplatnu domenu, točno u obliku imena svoje tvrtke, obrta ili organizacije.

Tko sve može kupiti i koliko .HR domena?

Besplatne domene

Moguće je registrirati jednu besplatnu domenu pod sljedećim uvjetima:

  • trgovačko društvo (tvrtka) – ime-tvrtke.hr
  • obrti i ostale samostalne djelatnosti – imeobrta-djelatnost.hr
  • udruga – ime-udruge.hr
  • fizička osoba – ime-prezime.iz.hr

Naplatne domene

  • trgovačko društvo (tvrtka) – do 9 dodatnih .HR domena po želji
  • obrti i ostale samostalne djelatnosti – 1 dodatna .HR domena po želji
  • udruga – 1 dodatna .HR domena po želji
  • fizička osoba – 1 dodatna .HR domena po želji

Kako će se domene produživati?

Vaš odabrani Registrar (npr. Cyberfolks) će vas na vrijeme obavijestiti o datumu isteka naplatne domene. Domene će se produživati svake godine, odnosno svake dvije ili pet godina ovisno o tome kakav ste pretplatnički period odabrali.

Isto pravilo vrijedi i za besplatne .HR domene, one više neće biti date na trajno korištenje već će se također morati produživati svake godine. O produživanju besplatnih .HR domena brinut će se CARNet, barem za sad.

Što ako se domena ne produži na vrijeme?

Ako ne zatražite produženje registracije domene u roku od 15 dana od dana isteka vremena na koje je domena registrirana, registrirana domena će biti deaktivirana.

Ako ne zatražite produženje registracije domene u roku od 30 dana od dana isteka vremena na koje je domena registrirana, registrirana domena će biti obrisana.

Smije li se domena preprodavati?

No way. Preprodavanje domena trećim osobama smatra se strogim kršenjem CARNetovog Pravilnika i rezultirat će trenutnim brisanjem domene iz registra.

To se naravno ne odnosi na Registrare i njihove resellere. Registrari će moći resellerima ponuditi povoljnije cijene za daljnju prodaju, no bitno je da se ne smije licitirati vlasništvom domene.

Što su to generičke domene i kakve domene ne smijemo registrirati?

Domene se SMIJU sastojati od generičkih naziva tipa knjizevnost.hr, nogomet.hr itd. Međutim, domene ne smiju sadržavati zaštićene zemljopisne pojmove kao npr. dalmacija.hr, jadran.hr nazive tuđih robnih marki kao što su apple, microsoft, iphone, adidas itd.

Tko kome odgovara u slučaju spora s domenama?

U slučaju bilo kakvog spora oko naziva domena, problema s vlasništvom, prijave za uporabu tuđeg registriranog imena i slično obraćate se CARNetu. Pokreće se arbitraža i ostali postupci, i dalje je sve u nadležnosti CARNeta. CARNet odlučuje tko je u pravu, da li se krši neki pravilnik ili zakon i slično, dakle arbitraže takve vrste su u potpunosti van nadležnosti pojedinih Registrara.

Prevedeno na naš jezik: vi možete registrirati npr. facebook.hr domenu. Nitko vas možda neće spriječiti. No, budite sigurni da će se Facebook preko svojih pravnih službi obratiti CARNetu, CARNet će utvrditi kršenje pravila i ostat ćete bez domene u trenu. Bez mogućnosti za povrat novca.

Koja će biti cijena .HR naplatnih domena?

Pogledajte cjenik svih domena – partnerima i resellerima odobravamo dodatne popuste na domene.

Kako postati reseller i preprodavati domene?

Javite nam se i poslat ćemo vam sve potrebne podatke i upute kako možete početi prodavati domene vašim krajnjim korisnicima. Mi fakturiramo sve domene vama po priviligiranoj cijeni, vi ih dalje prodaje krajnjim korisnicima po vašoj cijeni.

Imate još uvijek neko pitanje o .HR domenama ili želite postati naš partner? Javite nam se!

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?