… ili ti online alati za kreiranje i obradu fotografija, stvaranje infografika, zanimljivih foto kolaža ili jednostavno za izradu grafike s nekim zanimljivim citatom.

Koliko ste se puta našli u situaciji da trebate nešto izmijeniti ili dodati na fotografiji/slici koju želite iskoristiti na web stranicama ili na društvenim mrežama, a na računalu nemate instaliran neki od programa za obradu slika?

Rješenje postoji i ima ih puno, no ja sam odlučio izdvojiti njih 13 za koje smatram da će vam biti od koristi u svakodnevnom radu. Radi se o online foto editorima koji se otvaraju u vašem web pregledniku (Chrome, Firefox, Internet Explorer i dr.) i koji uglavnom imaju sve one opcije i alate koji će vam biti i više nego dovoljni. Pošto sam i ja u istoj situaciji, već više od 5 godina koristim takve alate. Zašto? Pa jer su besplatni, uvijek su mi na raspolaganju (cloud-based) i imaju sve što mi je potrebno. Neki od njih imaju i bolje, profesionalnije verzije s više opcija, alata i gotovih efekata, no tu uslugu morate dodatno platiti.

Slika govori tisuću riječi” stara je izreka koja i te kako ima smisla u kontekstu “Content marketinga”  koji vas tjera da stvarate sadržaj koji će animirati vaše klijente/korisnike da naprave ono čemu vi težite – konverziju.

Treba li vama više? Prosudite sami.

Canva

Canva je jednostavan i besplatan drag-and-drop dizajnerski online alat koji se mođu zadnjima pojavio na tržištu. Danas ima već preko 1.4 mil. korisnika. Prijaviti se možete pomoću email adrese i lozinke ili preko svojeg Facebook profila. Ono što me iznenadilo je početni odabir “dizajna” kojeg ćete raditi, pa tako možete izabrati između: social media, prezentacije, postera, Facebook naslovne slike, Facebook post slike, Instagram slike, ilustracija za blog, email newsletter naslovna slike, Twitter naslovne slike, itd.

canva-01

Sam rad u Canvi je baš ugodan. Možete pretraživati već ponuđene slike, ikone, strelice, CTA gumbiće, elemente za kreiranje infografika i još puno kategorija. Ono što me je posebno oduševilo je link na “Design School” gdje možete pretraživati blog članke po kategorijama i naučiti ponešto o fontovima, bojama, slikama, pozadinama, brandingu. Cool!

canva-02

Pixlr.com – 3u1 alat

Pixlr.com

Pixlr Editor koristim najduže i on me svojim sučeljem i alatima pomalo podsjeća na “Photoshop u malom”. Dakle, sve što vam je potrebno da napravite s nekom slikom (izrezivanje, brisanje, kloniranje, uklanjanje crvenih očiju, dodavanje teksta, dodavanje oblika i crtanje) i dodate pokoji filter. Meni je na hrvatskom. 🙂

Idući alat je Pixlr Express koji ima više od 600 efekata, slojeva i okvira kojima možete slike učiniti zanimljivijima i samim time privlačnijim za korisnike. To je editor koji vam omogućuje da brzo promijenite veličinu slike, obrezivanje, uklanjanje crvenih očiju, izbjeljivanje zubi. Slici možete dodati zanimljive efekte i nove slojeve (overlay), okvire, naljepnice i tekst. Pixlr Express je također dostupan za mobilne uređaje kako za Android tako i za iOS. Slike možete otvoriti s računala, preko URL adrese, snimiti ih uz pomoć web kamere na računalu, a možete napraviti i kolaž s više slika.

Treći alat je Pixlr O-Matic pomoću kojega možete dodati  “retro” efekte na svoje fotografije i pretvori ih u dobre “vintage” slike. Uređivanje je vrlo jednostavno, a pomoću ovog alata možete dodati efekte, slojeve i okvire. Sliku možete otvoriti s računala ili je snimiti uz pomoć web kamere na računalu. Pixlr O-Matic je također dostupan za Android i iOS.

PicMonkey

Među ovim alatima morao je biti i jedan “majmun” 🙂 jer je imati njega u nazivu ili logotipu nekako popularno (email marketing alat MailChimp ima majmuna za logotip, dok sustav za online anketiranje SurveyMonkey ima majmuna u nazivu). No, bez obzira na naziv vaš će “majnum” odraditi većinu stvari koje su vam potrebne. Jednostavan je za korištenje, slike možete otvarati s više lokacija uključujući Dropbox, Facebook i Flickr. Ima ugrađene zanimljive filtere koji podsjećaju na one na Instagramu. Možete kreirati i predefinirane veličine slika kao što su “Facebook cover” i stvarati kolaž od više slika. Zgodno!

PicMonkey

BeFunky

Uz Pixlr, ovaj alat je najbliži pravom foto editoru. Jednostavan za korištenje, ima mogućnosti kao što su izrezivanje, promjena veličine slike, rotiranje, izoštravanje, promjena kontrasta, boje, puno gotovih efekata i filtera. Definitivno ima najveći izbor lokacija s koje želite otvoriti vašu sliku.

BeFunky

Sumopaint

Ovaj foto editor dostupan je online i možete ga koristiti besplatno. Osim toga postoje Pro i Pro Plus verzije koja se plaćaju. Pro Plus vam omogućuje da aplikaciju instalirate na svojem desktop računalu, a postoji aplikacija i za iPad. Svojim sučeljem također malo podsjeća na “Photoshop u malom”. Ova besplatna verzija biti će vam više nego dovoljna za osnovnu obradu fotografija.

Sumopaint

Fotor

Dosta je sličan PicMonkey-u. Uz pomoć ovog online foto editora možete promijeniti veličinu svoje fotografije, obrezivati je, podešavati kontrast, svjetlost i boje, rotirati je,  podešavati zasićenost, dodati efekte, okvire, tekst i drugo. Na početnoj stranici možete izabrati i druge alate: izradu foto kolaža, obradu HDR fotografija, alat za retuširanje portreta, te alat za izradu čestitki. Ima puno gotovih predložaka!

Fotor

Picfull

Online alat za dodavanje efekata (filtera) na fotografiju. Izaberite sliku na svojem računalu, izaberite jedan od gotovih efekata, eventualno podesite opcije te snimite slilku. Možete je skinuti na računalo ili podijeliti na Facebooku, Twitteru ili poslati emailom prijatelju.

Picfull

Social Image Resizer Tool

Vrlo jednostavno! Omogućuje da otvorite vlastitu sliku s računala ili s neke URL adrese i prilagodite je veličinom za Facebook, Twitter, Google+, neku unaprijed predefiniranu ili veličinu po želji.

Social Image Resizer Tool

Social Media Image Maker

Sličan alat onom prethodnom koji ima puno više “Social media” opcija, pa tako možete izraditi slike za YouTube, Flickr, Linkedin, Pinterest, Skype, Foursquare, Thumblr , Vimeo i druge.

AP Social Media Image Maker

Timeline Slicer

Dobar alat za izradu slika za vaš Facebook profil ili stranicu.

Timeline Slicer

Photovisi

Alat za izradu foto kolaža koji je više nego jednostavan za korištenje: izaberite dizajn, dodajte fotografije i preuzmite ih. Poprilično brzo radi!

Photovisi

Easelly

Još niste izradili vlastitu infografiku? E pa vrijeme je da to probate napraviti. Imate na izboru već gotove teme, puno gotovih objekata podijeljenih u kategorije (ljudi, životinje, hrana, ikone, priroda,…), zatim pozadina i oblika. Možete izabrati da li će vaša infografika imati portret ili pejzaž orijentaciju ili će biti prilagođena za mobilne uređaje. Vrlo lako možete dodati tekst (title, header, body) i dodati sliku s računala, a sve manje-više funkcionira na “drag-and-drop” principu. Za početak više nego dosta!

Easelly

ReciteThis

Jednostavan alat za kreiranje slika s citatom. Upišite tekst, izaberite dizajn i podijelite citat na Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr ili pošaljite prijatelju na email. Sliku možete skinuti i na računalo.

ReciteThis

Pinstamatic

Ako nemate Pinterest profil možda je vrijeme da ga otvorite jer uz Pinstamatic definitivno će biti lakše kreirati grafiku za ovu društvenu mrežu. Omogućuje vam da kreirate cijeli niz grafika koje možete dodati na neku od Pinterest “ploča” (Boards) kao što su slike cijele web stranice ili Twitter profila, citati, naljepnice. Dodajte naslov slici ili napravite sliku lokacije. Korisno!

Pinstamatic

Sve ove slike, ilustracije i infografike koje izradite pomoću besplatnih online editora, možda ćete moći iskoristiti i za web dizajn i razvoj. Osim toga, da bi ovi besplatni online foto editori bili dostupni na Internetu i oni se moraju negdje hostati – a time se bavimo mi.

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?