Vjerujem da se je većina od vas našla u situaciji da ste zakupili neku domenu te ste je trebali uputiti na zapise DNS (Domain Name System) poslužitelja nadležnog za poslužitelja na kojem su fizički smještene vaše web stranice. Propagacija tih zapisa može potrajati do 24 sata, ovisno o trenutnom TTL-u na DNS-ovima vašeg davatelja internetskih usluga (ISP – Internet Service Provider). S ovom situacijom se također možete susresti kod migracije vaših web stranica s jednog hosting providera na drugog. Kako bi pripremili web stranicu i sveli nedostupnost na nulu, stranicu možete postaviti na novozakupljeni prostor te testirati njen rad na novim poslužiteljima. Najlakši način za testiranje rada web stranica je upravo uređivanje hosts datoteke.


Što je to hosts datoteka?

Hosts datoteka je datoteka na računalu koju operativni sustav koristi za „mapiranje“ naziva domena prema određenoj IP adresi.


Gdje se ona nalazi?

Na Linux i Mac operativnim sustavima (i svim ostalim „unixoidima“) datoteka se nalazi na putanji:

/etc/hosts

Kod Windows operativnog sustava hosts datoteka se nalazi na putanji:

C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts

Pošto je datoteka pisana u plain text formatu, možete je uređivati bilo kojim uređivačem teksta (editorom) kao što su: gedit, notepad, vi, itd.


Otvorio sam hosts datoteku, što sad trebam učiniti?

Kada ste otvorili hosts datoteku, u većini slučajeva je ona prazna. „Sintaksa“ hosts datoteke je vrlo jednostavna i sastoji se od IP adrese te naziva domene. Svaki zapis se dodaje u zaseban red, te se svaki unos odvaja razmakom.

Primjer: 80.237.232.142 avalon.hr staginghr.avalon.host.

Gore navedeni zapis govori računalu da se na poslužitelju s IP adresom 80.237.232.142  nalaze stranice avalon.hr i staginghr.avalon.host.

hosts datoteka

Nakon što ste dodali neki zapis,  potrebno je spremiti izmjene kako bi on postao aktivan. U većini slučajeva internetski preglednik spremi adresu web stranice u međuspremnik (cache) te je poželjno isprazniti međuspremnik preglednika kako bi vam promjene bile vidljive. Nakon što ste sve navedeno odradili web stranica bi se trebala otvarati s novog poslužitelja. Ovo je odličan način za testiranje web stranica prije nego što ih pustimo online s novog poslužitelja.


U redu, a kako da znam koji je IP novog poslužitelja?

Jednom kad je vaš hosting paket aktiviran dobiti ćete informacije o paketu gdje je navedena i privremena adresa za spajanje na poslužitelj. Ta adresa je direktna adresa poslužitelja (njegov naziv) te provjerom zapisa za taj poslužitelj možete doći do IP adrese.

Ukoliko na nekom od spomenutih koraka zapnete, možete nas u bilo koje vrijeme kontaktirati putem jednog od kanala komunikacije (chat, ticketing, telefonski poziv).

CyberFolk
>
CyberFolk
Vaš sam vodič u digitalnom carstvu i prisutan sam u svijetu hostinga više od 25 godina. Na internuetu istražujem nove tehnologije, pružajući podršku i rješenja koja odražavaju vaše jedinstvene potrebe.

Dodaj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Tražite li dalje?